Tematski skup o aktualnim pitanjima građevinarstva i sektora suhe gradnje

huisg18042013

Današnji ekonomski položaj sektora suhe gradnje kao i građevinarstva u cjelini je prilično težak, s obzirom da je ekonomska i gospodarska kriza rezultirala padom investicija, a time i fizičkog obujma građevinskih radova od daljnjih 11,2 posto u 2012. godini, s nastavljanjem negativnog trenda.. Rečeno je to na tematskoj sjednici o aktualnim pitanjima građevinarstva i položaja sektora suhe gradnje kao dijela tog sustava koja je održana 18. travnja u organizaciji Hrvatske udruge izvođača suhe gradnje (HUISG), a u suradnji s Komorom Zagreb, uz okupljenih oko 40 sudionika. Sjednicom je predsjedavao dopredsjednik HUISG-a Mato Mrkonjić.

U ime Komore Zagreb skup je pozdravio njezin predsjednik dr. Zlatan Fröhlich, ističući da Europska unija, čija će članica uskoro postati i Hrvatska, otvara nove perspektive i za građevinski sektor, no ujedno nameće i rigoroznije standarde, a njih će se trebat pridržavati i hrvatske građevinske tvrtke, nadodavši da je tržišna šansa u različitim oblicima suradnje i povezivanja sa stranim partnerima. Pohvalio je ujedno angažman HUISG-a na izradi normativa i poticanju kvalitete, kako u proizvodnim, tako i u uslužnim djelatnostima.

Na položaj sektora suhe gradnje kao važnog dijela građevinarstva, osvrnuo se tajnik HUISG-a Zdravko Čizmar, istaknuvši kako je ta djelatnost direktno vezana uz opseg izgradnje stambenih i poslovnih objekata, te da je cilj svih građevinara brži gospodarski oporavak i rast investicija kao njegovog pokretača. Također, predstavio je aktivnosti Udruge koja djeluje od 2007. godine, izdvojivši od značajnijih postignuća objavu priručnika o normativima i troškovnicima za suhu gradnju, kao rezultat međuinstitucionalne suradnje, čime je učinjen značajan pomak u vrednovanju niza djelatnosti obuhvaćenih suhom gradnjom. Novi projekt Udruge je objava normativa za cjelokupni građevinski sektor u okviru prekogranične suradnje sa Slovenijom, a uz financiranje iz IPA fonda Europske unije. Taj projekt dobio je i potporu regionalne asocijacije 16 gospodarskih komora s područja sliva rijeke Save iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije (ERUSRS), čiji je prioritet ekonomsko jačanje savske regije. Između ostalog, HUISG će u sljedećem razdoblju naglasak staviti i na promicanje kvalitete suhomontažnih radova kroz projekt “Znak kvalitete HUISG” koji bi se dodjeljivao kao godišnja nagrada najuspješnijima, te na provedbu edukativnih programa za članove, a u planu je i pokretanje stručnog časopisa s polugodišnjom periodikom izlaženja.

U okviru tematskog skupa predstavljen je Priručnik “Normativi, troškovnici i opisi za suhu gradnju”, objavljen u suradnji s Cehom uslužnog obrta HOK-a. U ime Udruge normative je pojasnio Boris Simonić iz tvrtke Knauf, ističući da je priručnikom obuhvaćeno 95 posto svih izvedbenih radova u građevinskom sektoru suhe gradnje. Također, slovenska iskustva na području suhe gradnje predstavio je tajnik GIZ-a Slovenija Milan Finec, s naglaskom na normiranju i zakonskoj regulativi. Tom prigodom potpisan je i Sporazum o suradnji HUISG-a s Hrvatskom komorom arhitekata i Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva, čime se i u praksi otvara bolja tržišna pozicija za sektor suhe gradnje.

ČLANSTVO U HUISG

INFORMATIVNI CJENIK

Kako postati član

Ukoliko želite postati član HUISG-a redoslijed radnji je slijedeći...

1. Ispunite prijavni list, te isti ovjerite potpisom i pečatom

2. Ovjerite kodeks ponašanja i zajedno s prijavnim listom pošaljite na mail huisg@huisg.hr

3. Uplatite članarinu u iznosu koji odgovara broju zaposlenih u Vašoj firmi ili obrtu

-----------------------------------

Pristupni list kodeks možete naći na ovoj stranici u .pdf formatu

-----------------------------------

Nakon što svi uvjeti budu zadovoljeni HUISG će u najkraćem roku izraditi Vašu člansku iskaznicu, te ju poslati na vašu adresu, također ćemo na internet stranici objaviti sve vaše kontakt detalje.

UČLANITE SE I VI....... Zajedno smo jači !!

SPONZORI HUISG
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

ULAZ ZA ČLANOVE

Matični broj: 02187302  IBAN: HR2924840081104050141 OIB: 52259369922  e-mail: huisg@huisg.hr  tel: 098 253532  fax: 01 4619245