ZAŠTO TREBAMO HRVATSKU UDRUGU IZVOĐAČA SUHE GRADNJE?
 
Godine 1992. u Hrvatsku je u većem opsegu počela stizati i suha gradnja. Budući da suha gradnja nije imala posebnu tradiciju, niti je postojalo zvanje montera suhe gradnje, svatko je jednostavno i često bez ikakve naobrazbe mogao otvoriti obrt ili uslužno poduzeće.
To je jedan od razloga što se to relativno mlado zanimanje razvijalo na kaotičan način. Radi neznanja mnogi su izvođači pogrešno počeli vrednovati svoj rad, što je dovelo do toga da je režijski sat (ili obračunska jedinica po m2) u suhoj gradnji, u usporedbi sa zanimanjima kao što su ličilački, podopolagački, zidarski, tesarski…. automehaničarski, itd., trenutno na izrazito niskoj razini. Investitori, građevinska poduzeća i inženjering društva su iskoristili situaciju nedostatka propisanih načina obračuna i često u svoju korist tumačili neodgovarajuće postojeće normative i propise. Izvođač pri tome nije bio zaštićen nikakvim propisom na kojeg bi se mogao pozvati prilikom nepravilnih raspisa poslova i pogrešnog obračunavanja obavljenog posla, to se odnosi prije svega na politiku cijena, jer nije postojalo nikakvo ishodište za korektne kalkulacije.
Na natječaje se uvijek iznova javljaju izvođači poslova, koji su pogrešnim kalkulacijama kontinuirano spuštali cijene i time prisiljavali druge da se prilagode tim nižim cijenama iz njihovih neispravnih ponuda.
Često su svoju grešku spoznali prekasno kada su zapeli u financijske teškoće, ili su čak morali zatvoriti obrt.
Strateški ciljevi HUISG-a :
  • priprema potrebne dokumentacije na temelju koje će se u budućnosti precizno moći izraditi kalkulacije kako bi se umanjila mogućnost nepravilne kalkulacije u suhoj montažnoj izgradnji.
  • izraditi hrvatske normative rada,
  • usuglasiti hrvatske nazive za pojedine sustave suhe gradnje,
  • sistematizacija izračuna škarta,
  • opise ispravnog obračunavanja obavljenog posla i
  • klasifikacija zanimanja i uvrštenje u hrvatski registar obrta i zanimanja.
Ispravnim organiziranjem unutar HUISG-a treba postaviti temelje za strukovno određivanje suhe gradnje i podizanje opće vrijednosti i ugleda ove važne oblasti u graditeljstvu, s ciljem zaštite interesa svih svojih članova.
Važno je da se u aktivnosti HUISG-a uključi čim veći broj obrtnika i trgovačkih društava.
Zato postanite član HUISG-a – Hrvatske udruge izvođača suhe gradnje
 
KAKVE KORISTI IMAM OD TOGA ?
 
Glavni ciljevi HUISG-a :
Primjena jasnih troškovničkih tekstova
U mnogo slučajeva troškovnici su sastavljeni površno i na nestručan način, često je jednom rečenicom obuhvaćen niz različitih radnji koje je tada nemoguće pojedinačno obračunati (ugradnja revizijskih poklopaca, izrada otvora za rasvjetu ili ventilaciju, obrada kutova i kvaliteta površine itd.)
Izmjere
Nakon izvršenih radova često dolazi do spora između investitora i izvođača glede obračuna otvora (npr. za vrata ili prozore), izrade i obrade špaleta, stepeničastih ili lučnih izvedbi i sl. Potrebno je utvrditi točna pravila obračunskih izmjera kojih će se pridržavati svi sudionici u gradnji
Naplata potraživanja
Namjera je da se unutar HUISG-a osposobi funkcija pravne pomoći za članove kako bi uz povoljnije uvijete mogli doći do pravnog rješenja sporova
Arbitraža i postupak mirenja kod sporova vezanih za kvalitetu izvedbe
Često se bez ikakvih valjanih razloga snižava cijena izvedenih radova od 5 – 10% vrijednosti izvršenog posla. Predviđa se formiranje povjerenstva za kvalitetu s članovima HUISG-a i stručnim predstavnicima proizvođača unutar udruženja s ciljem da se ocjena povjerenstva uvaži prilikom rješavanja takvih povjerenja s investitorom.
Internet Stranica (www.huisg.hr)
Izrađena je internet stranica na kojoj će, se pored ostalog, objavljivati sve novosti i potrebne informacije koje su važne za članstvo.
Članovi udruženja će se moći reklamirati na stranici putem bannera kao informacija investitorima.
Uspostavit će se forum za razmjenu informacija kako bi svi članovi dobili valjane informacije npr. o eventualnim problemima s investitorima, o promjenama u zakonskoj regulativi i sl.
Cjenici i cijene
definiranje točnih pravila rada odnosno kvalitete izvedbe i pravila za obračun
određivanje normativa za rad
osigurati maksimalnu sigurnost investitora uz neophodno dizanje cijena unutar područja suhomontažne gradnje.
izraditi opće priznati cjenik za osnovne sustave pregrada, stropova i podova u suhoj gradnji
dogovor članstva za pridržavanje tih prethodno usaglašenih cijena.
KAKVE SU AKTIVNOSTI U TIJEKU
Usaglašeni su stavovi sa središnjicom Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore i osigurana je 100% potpora obje komore nakon što se udruga registrira i počne s radom. Prema modelu udruživanja iz Njemačke, Austrije i Slovenije udruga je registrirana pod nazivom HUISG (Hrvatsko udruženje izvođača suhe gradnje), te ima svoj logotip kao prepoznatljiv simbol strukovnog identiteta.
KAKO DALJE?
Od Vas očekujemo povratnu informaciju o Vašem interesu za takvu vrstu neprofitnog udruživanja s ciljem zaštite Vaših poslovni interesa i razvojem struke i strukovnog identiteta u budučnosti. Nakon potvrde o registraciji, na temelju vaših prijava, organizirana je u travnju Osnivačka skupština udruženja. Proizvođači suhomontažnih sistema (industrija) neće biti članovi unutar udruge, već samo sponzori. Izvođači će u budućem radu samostalno upravljati udruženjem i donositi odluke samostalno.
U ime upravnog odbora molim da ispunjeni obrazac pristupnice, kojeg možete naći na našoj internetskoj stranici www.huisg.hr pošaljete na broj fax-a: 01-4619 245. Sve obrte i poduzeća koji se odazovu pravodobno ćemo informirati o daljnjim aktivnostima putem pošte, e-maila, web-a ili osobno putem članova upravnog odbora iz svih regija Hrvatske.

ČLANSTVO U HUISG

PARTNERI IZ SEKTORA TRGOVINE

termodinamika logo web

technogipspro

arkor logo_web

mc-plus logo1

         kls logo web

 

 INFORMATIVNI projektantski cjenik

Kako postati član

Ukoliko želite postati član HUISG-a redoslijed radnji je slijedeći...

1. Ispunite prijavni list, te isti ovjerite potpisom i pečatom

2. Ovjerite kodeks ponašanja i zajedno s prijavnim listom pošaljite na mail huisg@huisg.hr

3. Uplatite članarinu u iznosu koji odgovara broju zaposlenih u Vašoj firmi ili obrtu

-----------------------------------

Pristupni list kodeks možete naći na ovoj stranici u .pdf formatu

-----------------------------------

Nakon što svi uvjeti budu zadovoljeni HUISG će u najkraćem roku izraditi Vašu člansku iskaznicu, te ju poslati na vašu adresu, također ćemo na internet stranici objaviti sve vaše kontakt detalje.

UČLANITE SE I VI....... Zajedno smo jači !!

SPONZORI HUISG
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

ULAZ ZA ČLANOVE

Matični broj: 02187302  IBAN: HR2924840081104050141 OIB: 52259369922  e-mail: huisg@huisg.hr  tel: 098 253532  fax: 01 4619245